okunacak güzel dualar mutlaka bakın
1 sayfadaki 1 sayfası • Paylaş •
okunacak güzel dualar mutlaka bakın
www.ilahi-dinle.net Ali Ercan 01 Arayi Arayi Bulsam Izini - Ali Ercan
(Ey rabbim)
Ey Rabbim...
Bir beyaz güvercin gördüm, semalarda sana zikreden...
Bir uçan güvercin gördüm, sana benden daha yakın olan...
Bir nurlu güvercin gördüm, senin nurunla ışıl ışıl...
Utandım Rabbim, utandım...
Benden daha küçük ve güçsüz bir güvercinin sana olan aşkından utandım.
Oysa ki, ona değil bana verdin tüm güzellikleri...
Ona değil, bana sundun tüm olanakları...
Peki ya ben ne yaptım, aman ya Rabbi...
Ben sana o güvercin kadar bile kulluk edemedim.
Ey Rabbim...
Semaya doğru açtım ellerimi, ya Rab sen affeyle beni...
O küçücük güvercin gibi bende yanıp tutuşayım bir tek senin aşkından...
Ben de, o masum güvercin gibi zikredeyim her daim ismini...
İçimi öyle aşkınla yak ki Rabbim...
Senin için akıttığım gözyaşlarım, sana gözlerimi feda etsin...
Senin uğrunda kör etsin de, dünyadaki o gaflet ve nefislik şeyleri gözlerim görmesin...
Öyle bir uğultu ver ki, hiç bir kötü söz duymasın bu kulaklarım...
Sadece kendi zikrimi hissedeyim de huzura erenlerden olayım...
Dilimi öyle bir lâl et ki, her türlü küfür ve isyandan uzak etsin beni...
Senin ismini ben kalbimle de zikrederim, ya Rabbi...
Yeter ki sen lâl et dilimi...
Ey Rabbim...
İçime öyle bir iman kuvveti ver ki, kalbim her attığında seni hatırlatsın...
Ve kalbim her attığında da ismini zikrettirsin bana...
Öyle bir iman kuvveti ver ki, H.z. Muhammed Mustafa (sav) gibi namaz kılmak nasip olsun.
Her Kuran-ı Kerim okurken, gözyaşlarım bir de orada ki mânâlara aksın...
Sen yaradansın ve her şeyi görüp, işitensin...
Benim bu dualarımı da bilirim duyarsın...
Sana en yakın olan yerdeyim ya Rabbi, secde de açtım semaya doğru ellerimi....
Gözyaşlarımla yalvarıyorum, beni de erenlerinden kabul eyle..
Bana da iman kuvveti ver.
Ya Rabbi, hava da uçuşan güvercin gibi beni de aşkınla ödüllendir.
Beni de o mübarek subuti sıfatı görmeyi nail eyle...
AMİN....
Namazdan Sonra Okunacak DuÂlar...
NAMAZDAN SONRA OKUNACAK DUÂLAR
Her namazdan sonra 70 defa “Estağfirullah” okuyanı ve yanındakileri, dertlerden, sıkıntılardan, hastalıklardan kurtarır.
Namazların sonundaki duâdan sonra, her biri Besmele ile 11 İhlâs ve 1’er defa Kul-e’ûzü’ler okunur.
Sonra 67 defa da yalnız “Estağfirullah” okunur. Sonra 10 defa; “Sübhânallahi ve bi-hamdihi sübhânallahil’azîm.” denir. En sonra da; “Sübhâne Rabbike...” âyet-i kerîmesi okunur.
40 gün sabah namazının sünneti ile farzı arasında 41 defa Fâtiha, (Besmelenin sonundaki Mîm, Fâtihanın Lâm harfi ile birlikte) okunur. (Yani, Rahîm-ilhamdü denir.) Sonra yapılan duâ kabul olur.
Sabah namazı sonunda, 10 defa; “Lâ ilâhe illallah vahdehu lâ-şerîke-leh lehül-mülkü ve lehül-hamdü yuhyî ve yümît ve hüve alâ külli şey’in kadîr.” okuyana çok sevap verileceği, hadîs-i şerîfte bildirildi.
Teheccüd zamanında ve her zaman 100 defa; “Estağfirullâhel’azî m ellezî lâ ilâhe illâ hüv el hayyel kayyûme ve etûbü ileyh.” demelidir. Bunu ikindi namazında duâdan sonra 100 defa okumalıdır.
Hadîs-i şerîflerde buyuruldu ki:
“Bir Müslüman, Cuma günü gusül abdesti alıp, Cuma namazına giderse, bir haftalık günahları affolur ve her adımı için sevap verilir.”
“Bir kimse namaz sonunda, 3 defa; (Sübhâne Rabbike âyet-i kerîmesini) okursa, yetişir miktarda sevaba kavuşur.”
“Cuma namazından sonra, 7 defa; “İhlâs” ve “Mu’avvizeteyn” (Kul-e’ûzü’leri) okuyanı, Allahü teâlâ, bir hafta, kazadan, belâdan ve kötü işlerden korur.”
“Cuma günü sabah namazından önce, 3 defa (Estağfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyelkayyûme ve etûbü ileyh.) okuyanın, kendinin ve anasının ve babasının bütün günahları affolur.”
Kur'an-ı Kerim' deki Bazı Dua Ayetleri
Ey bizim Yüce Rabbimiz! Bizi, yalnız Sana boyun eğen müslüman kıl. Soyumuzdan da yalnız Sana teslimiyet gösteren bir müslüman ümmet yetiştir. Ve bizlere ibadetimizin yollarını göster, tevbelerimizi kabul buyur. Muhakkak ki tevbeleri en güzel şekilde kabul eden, çok merhametli olan ancak Sensin!" (Bakara; 128)
"Ya Rabbenâ, üstümüze gürül gürül sabır yağdır, Ayaklarımıza sebat ver ve kâfir topluluğa karşı bizi muzaffer eyle!" (Bakara; 250)
"Ey bizim Kerim Rabbimiz, bize hidayet verdikten sonra kalblerimizi saptırma ve katından bize bir rahmet bağışla. Şüphesiz bağışı bol olan Vehhab sensin Sen!" (Al-i İmran;
"Ey bizim Ulu Rabbimiz, biz iman ettik, günahlarımızı bağışla ve bizi cehennem azabından koru!" (Al-i İmran; 16)
"Ey bizim Kerim Rabbimiz, günahlarımızı affet, işlerimizdeki aşırılıklarımızı affet, ayaklarımızı hak yolda sabit kıl ve kâfirler gürûhuna karşı bize yardım eyle." (Al-i İmran; 147)
“Ey Ulu Rabbimiz! Sen kimi ateşe koyarsan, muhakkak onu rüsvay edersin. Zalimlerin hiç bir yardımcısı yoktur. Ya Rabbena! Biz, imana çağıran ve "Rabbinize inanın" diye tevhide davet eden bir zatı duyduk ve icabet ettik. Artık Sen bizi affet, kusurlarımızı bağışla ve iyilerle birlikte bizim canımızı al. Ya Rabbena! Bize vâdettiğin mükâfatları bize lutfet, bizi kıyamet günü rüsvay ve perişan eyleme. Sen asla sözünden dönmezsin." (Al-i İmran; 192-194)
"...Allah bana yeter. Ondan başka ilahyoktur. Ben yalnız O’na dayanırım. Çünkü O, büyük Arşın, muazzam hükümranlığın sahibidir." (Tevbe; 129)
"Ey Rabbimiz! Beni, anamı, babamı ve bütün müminleri kıyamet günü affeyle...” (İbrahim; 40)
“De ki: Ya Rabbi, gireceğim yere dürüst olarak girmemi, çıkacağım yerden de dürüst olarak çıkmamı nasib et ve Kendi katından beni destekleyecek kuvvetli bir delil ver bana.” (İsra; 80)
...Hakkında kesin bilgim olmayan şeyi istemekten Sana sığınırım. Eğer beni affetmez, bana merhamet etmezsen, herşeyi kaybedenlerden olurum." (Hud; 47)
"Ya Rabbi, dedi, beni nefsime öyle hakim kıl ki gerek bana gerek ebeveynime ihsan ettiğin nimetlere şükredeyim, Seni razı edecek güzel ve makbul işler yapabileyim. Bir de lutfedip beni salih kulların arasına dahil eyle!" (Neml; 19)
“Arşı taşıyan, bir de onun çevresinde bulunan melekler devamlı olarak Rablerine zikir ve hamd eder. Ona gerçekten iman ederler ve müminler için şöyle mağfiret diler ve dua ederler: "Ey Ulu Rabbimiz, senin rahmetin ve ilmin her şeyi kuşatmıştır! O halde tevbe edenleri ve Senin yoluna tabi olanları, mağfiret eyle ve onları o cehennem azabından koru!" "Ey Bizim Ulu Rabbimiz! Sen, onları ve onlarla birlikte babalarından, eşlerinden ve nesillerinden iyi kimseleri kendilerine vâdettiğin Adn cennetlerine yerleştir. Muhakkak ki Sen Aziz ve Hakimsin: üstün kudret, tam hüküm ve hikmet sahibisin.Hem onları kötülüklerden, günahlardan koru. Sen kimi dünyada kötülüklerden korursan, muhak-kak ki ona (ukbada) merhamet edersin. İşte asıl kurtuluş ve büyük mutluluk da budur.” (Mü'min; 7-9)
“...Ya Rabbi! Gerek bana, gerek anneme babama lutfettiğin nimetlerine şükür yoluna beni sevket. Senin razı olacağın makbul ve güzel iş yapmaya beni yönelt ve bana salih, dine bağlı, makbul nesil nasib et..." (Ahkaf; 15)
“...Ey Yüce Rabbimiz, yalnız sana güvenip dayandık, Sana yöneldik ve sonunda da Senin huzuruna varacağız. Ey Ulu Rabbimiz, bizi kâfirlere deneme konusu kılma, affet bizi. Çünkü Sen Aziz ve Hakimsin: mutlak galib, tam hüküm ve hikmet sahibisin.” (Mümtehine; 4-5)
“...Ey Kerim Rabbimiz, nûrumuzu daha da artır, tamamına erdir, kusurlarımızı affet, çünkü Sen herşeye Kadirsin." (Tahrim;
Borçtan Kurtulmak İçin Okunacak Dua
"Ey Rabbim! Helâl kıldıklarını bana kâfi kılarak haram kıldıklarından beni muhafaza et, beni fazlınla Senden başkalarından müstağni kıl!" (28)
"Sana bir duâ öğreteyim mi ki, onunla duâ edersen dağ kadar borcun olsa Allah onu ödemeye muvaffak kılar. De ki ey Muâz:
Bu Resim Küçültülmüşdür Gerçek Boyunu Görmek İçin Tıklayın.Gerçek Boyut 948x446 ve 52KB.
"Ey mülkün mâliki olan Allahım! Sen mülkü dilediğine verirsin, mülkü dilediğinden çeker alırsın. Dilediğini azîz kılarsın, dilediğini zelîl kılarsın. Hayır senin elindedir. Muhakkak sen herşeye kadirsin. Ey dünyâ ve âhiretin Rahmanı! Sen onu dilediğine verirsin, dilediğine vermezsin. Beni, senden başkasının acımasından müstağnî kılacak bir rahmet ile bana rahmet eyle." (29)
Borçlu olan kişi sabah namazından sonra üçyüz defa:
âyetini duâ niyyetiyle okumalı ve her yüz defanın sonunda:
diye duâ etmelidir. Böylece inayet-i ilâhiyyeye nâil olması umulur.
Hayırlı Cumalar
NİYAZ
Afv et ilahi, muhtac-ı rahmetim,
Gelmekteyim huzuruna yaklaştı rıhletim,
Mahv eyledi hayatımı gafletle rüzgar
Geçti bütün heva ile ömr-i muvakkatim
Andıkça seyyiâtımı, muzlim hayatımı
Yakmaktadır ömrümü âh-ı nedâmetim
Lutfen beni bağışla, habib-i nezihine
Lahuti bir saadete dönsün şekavetim
Nurunla ruşen eyle karanlık mezarımı
Dönsün rıdayı cennete hâk-i mezelletim
Günümüz Türkçesiyle
"İlahi afv et, rahmetine muhtacım.
Huzuruna gelmekteyim, yolculuğum yaklaştı.
Rüzgar gafletle hayatımı mahveyledi.
Mahdut ömrüm, hep heva ve heveslerimle geçti.
Günahlarımı ve karanlık hayatımı hatırladıkça, ömrümü pişmanlık ahı yakmaktadır.
Beni, bir lutfun olarak nezih Habibi'ne (Peygamber Efendimize) bağışla.
Yapmış olduğum günahlarım, manevi bir saadete dönüşsün.
Nurunla, karanlık mezarımı aydınlık eyle.
Hakir, değersiz toprağım bir cennet bahçesine dönsün."
Amin
Su İçildiğinde Okunacak Dua
Su İçildiğinde Okunacak Dua
Su içerken önce "Bismillâh" demeli, suyu üç yudumda içmeli, su bitince şu duâ okunmalıdır:
"Elhamdü'lillâhil'lezî sekânâ azben fürâten birahmetihî, ve lem yec'alhü milhan ücâcen bizünûbinâ."
"Şefkat ve merhametiyle bize tatlı ve lezzetli su içiren, işlediğimiz günahlar sebebiyle suyumuzu acılaştırıp, tuzlu kılmayan Rabbimize hamd olsun!"
Tuvaletten Çıkarken Okunan Dûa
Resûl-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) tuvaletten çıkarken şu duâyı okuyarak çıkardı:
"Elhamdü lillâhillezî ezhebe anni'l-ezâ ve âfânî..."
"Bana rahatsızlık veren şeyleri giderip, sıhhat ve afiyet hibe eden Allah'a hamd olsun."
Efendimiz tuvalet çıkışında bazan da "Gufrâneke yâ Rab" der, böyle rahatlama nimetleri karşısında İlâhî lûtfa teşekkür ederdi
Sefere Çıkarken Okunacak Duâlar
Sefere çıkarken şu beş sûre, evvelinde ve sonunda besmele-i şerîfe ile okunmalıdır: Kâfirûn, Nasr, İhlâs, Felâk ve Nâs sûreleri.
Çünkü Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:
"Bir sefere çıktığın zaman arkadaşların içinde hâli en güzel ve azığı en bol bir kimse olmak ister misin ey Cübeyr? Öyle ise şu beş sûreyi oku: Kâfirûn, Nasr, İhlâs, Felâk ve Nâs sûrelerini. Her sûreye besmele ile başla ve besmele ile bitir." (1)
Seferde ise şu duâ okunmalidir..
"Rahman, Rahîm Allah'ın adıyla. Ey Rabbim! Senden yardım istiyorum, sana tevekkül ediyorum, benim işimin zorluğunu azalt! Seferimin meşakkatini kolaylaşdır ve beni hayırla rızıklandır. Benden her türlü şerri defet. Sadrıma inşirah ver. İşimi kolaylaşdır, dilimdeki düğümü çöz. Ey Rabbim, kendimi, dinimi, ehlimi, malımı, akrabamı ve seninle benim aramda âhiret ve dünyâya müteallik ne varsa cümlesine seni bırakıyorum ve sana emânet ediyorum. Bizim hepimizi her türlü kötülükten ve üzücü şeylerden muhafaza et! Ey kerem sahibi Rabbim! Beni ve benim berâberimdekileri muhafaza et! Beni ve berâberimdekileri selâmette kıl, beni ve berâberimdekileri menzilimize ulaştır ey Rabbim! Ey Rabbim! Sana tevbe etdim, Sana sarıldım, takvayı bana azık olarak ver, günâhımı mağfiret et, her nereye yönelirsem beni hayra yönelt!" (2)
"Sefere çıkmayı düşünerek evinden ayrılan bir kimse yola çıkarken:
Bu Resim Küçültülmüşdür Gerçek Boyunu Görmek İçin Tıklayın.Gerçek Boyut 826x186 ve 19KB.
derse en hayırlı bir yere çıkmakla nasiblendirilir ve kötü bir yere çıkmanın şerri ondan geri çevrilir. " (3)
"Sizden biriniz bir sefere çıkmak, yahud bir menzilde konaklamak isteyince, eşyasını koyup, etrafa bir çizgi çektikten sonra:
"Rabbim, Allah'dır, O'nun şeriki yoktur!" derse eşyası muhafaza olunur." (4)
(1) Tuhfetü'z-zakirîn, 158 İbn es-Seniy'den
(2) krş. el-Ezkâr, 195 vd.
(3) Râmüzü'l-ehâdîs, 42.
(4) krş. Müslim, Zikir, 54, 55.
Şehidlik Derecesine Kavuşturacak Dua
Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Bu duayı sabah okuyan kimse, akşama kadar ölürse, akşam okuyan, sabaha kadar ölürse, şehid derecesine ulaşır. Dua şudur:
Allahümme ente rabbi la ilahe illa ente halakteni ve ene abdüke ve ene ala ahdike ve vadike mestetatü euzü bike min şerri ma sanatü ebuü leke bi-nimetike aleyye ve ebuü bi zenbi fağfirli zünubi feinnehu la yağfirüzzünube illa ente. La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin.) [
Tevbe İstiğfar Duâları
Tevbe, istiğfar duâlarının manası, yaptığımız bütün günahlara pişmanlık duyduğumuzu ifade etmemiz, bundan sonraki hayatımızda bir daha böyle günah ve kusurları işlemeyeceğimize Rabbimize söz vermemizdir.
Günah ve kusurlarına pişmanlık duyup, üzüntü ve elem hisseden mü'min, önce şu istiğfar duâsını huşû ve hudû ile okur:
"Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm."
"Yâ Settere'l uyûb, Yâ gaffare'z-zünûb! Bu ana gelinceye kadar benim elimden, dilimden, gözümden, kulağımdan, ayağımdan ve elimden bilerek veya bilmeyerek meydana gelen bütün günah ve hatalarıma tevbe ettim, pişman oldum. Küfür, şirk, isyan, günah ve kusur her ne türlü hâl vaki oldu ise, cümlesine nadim oldum, pişmanlık duydum. Bir daha yapmamaya azm ü cezm ü kast ettim. Sen bu tevbemi kabul eyle. Nefsime uyup, şeytana tabi olup da aynı günah ve kusurları bir daha tekrar etmeme imkan verme, yâ Rabbi. Bir daha iman ve ikrar ediyorum ki, Peygamberlerin evveli Âdem Aleyhisselâm, ahiri ise Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm, bu ikisi arasında sayılarını bilemeyeceğim kadar çok Peygamber gelmiş, İlâhi kitapları tebliğ etmişlerdir. Bunların cümlesine inandım, iman ettim, hepsi de haktır ve gerçektir. Bütün peygamberlere, onlara gönderilmiş olan İlâhi kitaplara ve içindeki emirlere şeksiz ve şüphesiz iman ettim, dilimle ikrar, kalbimle tasdik ediyorum ve yine iman ve ikrar ediyorum ki en son kitap Kur'ân-ı Azimüşşân ve en son Peygamber de Hazret-i Muhammed Aleyhisselâm'dır."
"Amentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve Rusulihi ve'l-yevmi'l-âhiri ve bi'l-kaderi, hayrihî ve şerrihî minellâhi teâlâ ve'l-bâsü bade'l-mevt. Hakkun, eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve Resûlüh."
Akşamleyin Okunacak Duâ
Akşamleyin Okunacak Duâ
"Akşama çıktığında üç def'a:
Allah'ın İsm-i celîli sayesinde ne semâda, ne de yeryüzünde hiç bir şey zarar veremez. O her şeyi işiten, her şeyi hakkıyle bilendir" diyen bir kimseye öteki akşama kadar anî bir belâ isâbet etmez. (23)
Yatarken Okunacak Dua
Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretleri buyuruyor ki:
Yatağa abdestli gir, Euzü Besmele çek, sağ yanın üzerine kıbleye karşı yat, sağ avucunu sağ yanağının altına koy, Âyet-el-kürsi, 3 İhlâs, bir Fatiha ve birer defa iki kul euzüden sonra 3 defa (Estağfirullahelazim ellezi lâ ilâhe illâhu) oku, üçüncüsüne (el-hayyelkayyume ve etubü ileyh) ekle. On defa da, (Tevekkeltü alellah, Lâ havle velâ kuvvete illâ billah) oku, onuncusuna (hil aliyyil azim ellezi lâ ilâhe illâhu) ilave et!
Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Yatağa girince 3 defa Estağfirullah el azim ellezi lâ ilahe illâ hüvel hayyel kayyum ve etubü ileyh okuyan kimsenin günahları, deniz köpüğü kadar pek çok olsa da, affolur.) [Tirmizi]
(Yatarken Fatiha ve İhlası okuyan, ölüm hariç, her şerden emin olur.) [Bezzar]
(Yatarken Kâfirun suresini okuyan şirkten beri olur.) [Tirmizi]
(Yatarken Mülk [Tebareke] suresini okumadan yatma! Çünkü ölürsen kabirde sana yoldaş olur.) [Ey Oğul İlmihali]
(Kur�anda bir sure vardır ki, otuz âyettir. Okuyana affedilinceye kadar şefaat edecektir. O �Tebarekellezi bi yedihil mülk� diye başlayan suredir.) [İ. Ahmed]
(Resulullah, Secde suresi ile Mülk suresini okumadan uyumazdı.) [Tirmizi]
Her gece Amenerresulüyü okuyan, gecelerini ibadetle geçirmiş gibi sevaba kavuşur.
Gece yatarken Tebareke suresini okuyan, kabir azabından korunur, Kadir Gecesini ihya etmiş gibi sevaba kavuşur.
Her gece Yasin suresini okuyan, affedilmiş olarak sabahlar.
Her gece yatarken yüz defa, (Sübhânallahi velhamdü lillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber) okuyan kimse, kendini hesaba çekerek günahlarını affettirmiş olur.
Üzüntülü İken Okunacak Dua
İbn-i Abbas -radıyallahu anhüma- der ki: Resûl-lah -sallallahu aleyhi ve sellem- Hazretleri üzüntülü ve sıkıntılı halinde şöyle duâ ederlerdi:
"El- Azîm, el-Halîm Allah'dan başka bir ilâh yok! Arş-ı Azîm'in sahibi Allah'dan başka ilâh yok! Bütün semâların ve arzın ve çok şerefli Arş'ın sahibi Allah'dan başka ilâh yok!" (19)
Yâ Rabb! Bütün âlemlerin ve Arş'ın sahibi ve yegâne hükümrânı Sensin! Başımıza gelen şu sıkıntı ve belâyı izâleye ancak sen kadirsin. Bu sebeble senden istiyoruz. Kâffe-i mahlûkat; yani bütün yaradılmışlar senin kudret elindedir. Bilcümle mahlûkâtın şerrinden bizi muhafaza ile himaye eyle demektir.
Bir de Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-Efendimiz, belânın ağır basmasından, yani insana ölümü hayata tercîh ettirecek şekilde gelmesinden, dünyevî ve uhrevî şekâveti mucîb bulunan ve helâke sebeb olan ahvâlden, ve kötü âkıbet, sû-i hatimeye dûçar olmaktan, düşmanlarını sevindirecek bir belâya duçar olup onları kendisine üzüntü verecek şekilde konuşdurmaktan da Allah'a sığınırdı.
Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuşlardır: "Sizden birinize bir düşünce yahud üzüntü geldiği zaman yedi defa:
"Allah! Rabbim Allah'dır! O'na hiç bir şeyi şerîk koşmam ben!" desin. (20)
"Kul: "Ey yedi göklerin ve büyük Arş'ın Rabbi olan Rabbim! Beni her üzüntü verici şeyden, dilediğin şekilde ve dilediğin yerden kurtar" derse Allah Teâlâ onun üzüntüsünü giderir. " (21)
Her sabah ve her akşam yedi defa:
diyen kimsenin dünyâ ve âhirete âid ne üzüntüsü varsa Allah giderir, bunda ister sâdık ister kâzib olsun. " (22)
"Üzüntüye mübtelâ olan kimsenin edeceği duâ şudur:
"Rahmetini umuyorum ey Rabbim! Beni göz açıp yu-muncaya kadar da olsa kendime bırakma (nefsime bırakma). Benim her hâlimi düzelt. Senden başka ilâh yoktur. " (23)
"Kendisine bir üzüntü ,bir keder, bir hastalık ve zorluk isabet eden kimse:
derse bütün bunlardan kurtarılır." (24)
Rüyada Korkanın Okuyacağı Duâ
Rüya kötüye işaret olduğu yolunda kendisinde şüphe belirirse, hemen şu duayı okumalıdır:
"Allâhümme innâ neûzü bike min ameli'ş-şeytani ve seyyiâti'l-ahkâm."
"Allah'ım, şeytanın şerrinden ve rüyanın kötüsünden sana sığınırız."
İster hayra, ister şerre işaret olsun, korkutan rüyalardan sonra umumiyetle şu duâ okunmalı, Allah'a sığınmalıdır:
"Eûzü bi-kelimatillâhi't-tâmmati min gadabihî ve şerri ibadihi ve min hemezati'ş-şeyâtîne ve en yahdurûn.."
"Allah'ıntam olan kelimeleri ile gazabından, kullarının şerrinden, şeytanların vesveselerinden ve şeytanların hazır bulunmasından Allah'a sığınırım."
Secde Ayeti Okununca Yapılacak Duâ
Bilindiği üzere Kur'ân-ı Kerîm'in (ondört) yerinde secde ayeti vardır. Kur'an okuyan kimse bu ayetlere rastgelince dikkat çeker, secde ayetini okuyunca hemen duraklar. Kalkar, ellerini yanına salıverilmiş halde tekbir alır, namaz secdesi gibi secdeye iner. Secdede üç defa "Sübhâne Rabbiye'l-alâ" der, yahut: "Sübhâne Rabbinâ in kâne vâdü Rabbinâ lemef'ûla." der. Sonra yine tekbir alarak başını kaldırır, böylece secde ayetini okuması sebebiyle yüklendiği secde mükellefiyetini yerine getirmiş olur.
Secdeden kalkınca:
"Gufrâneke Rabbenâ ve ileyke'l-masîr." ayeti (dua makamında) okunur.
Şayet, ayet okunduğu, yahut dinlendiği halde, o anda secde yapılamayıp sonraya tehir edilecekse, bu defa sadece şu duâ okunur.
"Semi'nâ ve etâ'nâ, gufrâneke Rabbenâ ve ileyke'l-masîr."
Erken Kalkmak İçin
Bir de her kim gece yatarken:
okuyup erkenden uyanmak niyetiyle yatar ise bi-iznillahi teâlâ dilediği saatde uyanır. Uyandığı zaman hemen kalkıp abdest alır, ibâdetine başlar.
Uykusu olmayan ve uyuyamamaktan dolayı muztarib olan kimse abdestli olarak yatağa yatarken:
deyip Muavvizeteyn sûrelerini okuyup yatmalıdır.
Buhâri'nin Berâ bin Âzib -radıyallahu anh-dan rivâyet etdiğine göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuşlardır:
"Yatağa varmak istediğinde namaz için aldığın gibi bir abdest al, sonra sağ tarafın üzerine yat, sonra şöyle de;
"Ey Rabbim bütün varlığımı sana teslîm ettim, işimin tasarrufunu sana havale ettim, yönelişim sanadır, korkum da ancak sendendir, senin azâbından kaçıp sığınılacak ancak yine senin rahmetindir. İndirdiğin kitabına ve gönderdiğin resulüne îmân etdim ey Rabbim!" demektir. Bunları söyler de uyur, o gecede ölür isen fıtrat üzere ölmüş olursun. Uyumadan evvel bunlar son sözlerin olsun."
Yine Buhârî'nin Ebû Hüreyre -radıyallahu anh-dan rivayet etdiğine göre Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:
"Sizden herhangi biriniz yatağına vardığı vakit libasının içine elini koyarak yatağının üzerini silkelesin, yani temizlesin çünkü o vakte kadar ne olduğunu bilmez; yani yatağında akrep ve sâir gibi ezâ verici şeyler bulunmuş olabilir. Sonra yatağına girince şöyle desin:
"Senin isminle ey Rabbim yanımı yere koydum. Yine senin yardımınla kaldırırım. Eğer ruhumu alıkorsan rahmet eyle, eğer tekrar verirsen onu sâlihleri muhafaza etdiğinle muhafaza eyle." (28)
Yine Buhârî'nin Hüzeyfe -radıyallahu anh- dan rivâyet etdiğine göre, Hüzeyfe şöyle demiştir: "Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz yatağına vardığında şöyle derlerdi;
Bu Resim Küçültülmüşdür Gerçek Boyunu Görmek İçin Tıklayın.Gerçek Boyut 936x86 ve 6KB.
"Senin isminle ölür, Senin isminle dirilirim ya Allah!"' (29)
İbn-i Abbâs -radıyallahu ahn-dan mervîdir ki: Peygamberimiz şöyle buyurmuşlardır:
"Eğer bir kimse kendi haremine yaklaşırken besmeleden sonra,
'Ya Rab beni şeytandan uzaklaşdır, şeytanı da bize in'âm ve ihsân buyurduğun şeyden uzaklaşdır" demiş olsa, sonra o zevceyn arasında evlâd takdîr olunursa o çocuğa ebediyyen şeytan zarar veremez. " (30)
Peygamberimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- gece bir tarafından diğer tarafına dönünce:
Derlerdi. (31)
Tuttum Bu Duâ yı....
Karşımda uzun zamandır görmediğim bir dostum. Beni ziyarete gelmiş. Selamlaşıp, kucaklaştık.
Buyur ettim. Çay eşliğinde uzun bir sohbet için salona geçtik. Muhabbet gerçekten koyu idi. Nasıl
geçtiğini anlayamadığımız üç koca saatin ardından misafirim “geç oldu, bana müsade” diyerek
noktayı koydu ve kalktı. Sokağın başına kadar eşlik etme teklifime, “memnun olurum” cevabını verdi.
Birlikte çıktık. Sokağın başına vardığımızda, “Şimdi ayrılık vakti. Ben gidiyorum, ta ki benden
hayırlısı gelsin inşallah!” diyerek elini uzattı. Kucaklaşırken, dostumun ettiği duaya alışkanlıkla amin
dedim. Ve arkadaşım sokağın köşesini döndü gitti... Eve dönerken, arkadaşımın veda sözleri takıldı
aklıma. “Ben gidiyorum, ta ki benden hayırlısı gelsin.” Düşündüm, düşündükçe ürperdim. Bu bir dua
idi. İlk kez duyduğum yaman bir dua. Gayri ihtiyari birkaç kez tekrarladım. Sıcacık duygularla
doldum. Bir şey tarafından kuşatılmıştım. Bütün benliğimi dolduran güzel bir şey.
Ertesi gün ilk işim arkadaşımı telefonla aramak oldu. Nedir, nereden duydun diye sordum. Bu özlü
duadan çok etkilendiğimi anlayan dostum, “Hz. İsa Aleyhisselam’ın, Peygamber Efendimiz’in
geleceğini müjdelediği duaymış bu” dedi. “Ne güzel dua imiş! Tuttum bu duayı” dedim. Güldü ve “o
halde hiç bırakma. Ayrıca vesile ol, başkaları da tutsun” diye cevap verdi ve bana bir hayır kapısı
aralayarak telefonu kapattı. “Ben gidiyorum, ta ki benden hayırlısı gelsin inşallah.” Tutmuştum bu
duayı. Bırakmaya da niyetim yoktu.
İşte giden gitmişti. Hayırlı bir insandı giden. Fakat, gelmesi için dua edilen ‘daha hayırlı’ kimdi ya
da neydi? Bir insan? Bir haber? Yoksa yeni bir gün, yeni bir gece mi? Bir insan ise ya da bir haber,
beklemeye değer. Gündüz ya da geceyse hayırlı olan, geri bırakmamaya, ihya etmeye değerdi.
Tutmuştum bu duayı. Günler günleri kovaladı, hayırlar hayırları... Dua halen zihnimi meşgul ediyor.
Ben de dostumun tavsiyesine uyarak, işitmeyenlere bu duayı duyurmakla vazifeli olduğumu
hissediyor, fırsat doğdukça vazifemi ifa ediyordum. Kim bilir, daha ne kadar böyle duyulmamış sözler,
dualar vardır. Ve kim bilir ne kadar yitip giden...
Unutulmuş sözler, dualar gibi yitip gitmemek için, giderken kendisinden daha hayırlısı için dua eden
dostlara kulak vermekten başka çare var mı? Ve hayır dileyen bütün sözlere. Her sabah “namaz
uykudan hayırlıdır” diye seslenen müezzin hayra çağırır. Yanlış bir adımda kalbin derin bir yerinde uç
veren sızı hayra çağırır. Hayır her adımdadır. Can kulağını açık tutana. Ninelerimiz, evin çatısında
ötüp duran kargaya, “hayrola karga, hayır isen öt, şer isen git” derler, karganın ağzından hayrı
çağırırlardı. Dedelerimiz, ters giden, sarpa sarmış işlerini hayırlısı olur inşallah der, bir çırpıda
aşıverirlerdi. Unutulmuş sözler, dualar gibi yitip gitmemek için, giderken kendisinden daha hayırlısı
için dua eden dostlara kulak vermekten başka çare var mı? Ve hayır dileyen bütün sözlere. Her
sabah “namaz uykudan hayırlıdır” diye seslenen müezzin hayra çağırır. Yanlış bir adımda kalbin derin
bir yerinde uç veren sızı hayra çağırır. Hayır her adımdadır. Can kulağını açık tutana. Ninelerimiz,
evin çatısında ötüp duran kargaya, “hayrola karga, hayır isen öt, şer isen git” derler....
Tuttum bende dua yııı....
Günün Duası
dilimizden ismini eksik etme
Allahım Sana hakkıyla kul,
efendimiz Hz.Muhammed'e (sallallahu aleyhi vesellem) hakkıyla ümmet olmayı nasibeyle.
(amin)
ALLAH'ım
Affedicisin
Cömertsin
Affı Seversin
Beni Ve Tüm İnanan Kullarını Affet

İSLAM NURU YÖNETİCİ- Admin

- Ruh hali:
Lakap: HUZUR İSLAMLA Reputation: 32 Points: 10817 Kayıt tarihi: 08/02/09
İSLAM MUTLULUKTURİSLAM MUTLULUK VE HUZURDUR:

(5000/6000) -

Geri: okunacak güzel dualar mutlaka bakın
amin ALLAH RAZI OLSUN kardeşim güzel dualar bilgilendirmşn

BAHAR- TECRÜBELİ ÜYE

Yaş: 51 Reputation: 6 Points: 709 Kayıt tarihi: 16/09/09

(5000/5000)

GÜLE HASRET- GENEL MODERATÖR

- Ruh hali:
Yaş: 27 Reputation: 30 Points: 5503 Kayıt tarihi: 18/06/09

(5000/5000)
Geri: okunacak güzel dualar mutlaka bakın

ALLAH RAZI OLSUN
sevdam islam- Admin

- Ruh hali:
Yaş: 21 Reputation: 11 Points: 1373 Kayıt tarihi: 28/06/09

(5000/5000)
Similar topics» sabah namazına kalkmak için okunacak dualar
» Maç İzlerken Çok Donuyor Ne Yapmalıyım Diyenler Mutlaka Okusun
» Düşmanı Kahretmek icin Okunacak dua
» Bazı Seçme dualar..türkçe yazılışıyla
» FENERBAHÇE GÖRSELLER-2- (fenerbahçeliler kesin bakın)
» Maç İzlerken Çok Donuyor Ne Yapmalıyım Diyenler Mutlaka Okusun
» Düşmanı Kahretmek icin Okunacak dua
» Bazı Seçme dualar..türkçe yazılışıyla
» FENERBAHÇE GÖRSELLER-2- (fenerbahçeliler kesin bakın)
1 sayfadaki 1 sayfası